• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Franks Blog

De vuurwerkperiode en katten is vaak geen goede combinatie, overigens voor de meeste dieren en voor veel mensen is het een stressvolle tijd. Het knallen, de lichtflitsen en de hoge schrille tonen van vuurpijlen zorgen voor een hoop ellende voor dieren en dus ook voor de  katten. Ik zie het ook bij onze eigen katten, als het knallen begint zijn ze gespannen en schrikken ze sneller. Ook onderling is er meer strijd, vaak puur om stress af te kunnen reageren. Als je pech hebt ontstaat er door een harde knal een agressie reactie die we omgerichte of redirectie agressie noemen: de ene kat schrikt zo erg dat de daardoor opgebouwde spanning en stress op iemand anders (dier of mens) wordt afgereageerd. Op deze manier kan een jarenlange goede band in één klap worden afgebroken.

Er zijn allerlei methodes om je katten te laten wennen aan vuurwerk, zoals werken met een speciale vuurwerk CD, medicatie van de dierenarts of natuurlijke rustgevende medicatie. In deze blog wil ik het specifiek over een behandeling van vuurangst met klassieke homeopathie hebben.

Katten die al geluidsgevoelig zijn vanuit de erfelijkheid (rasgebonden bijvoorbeeld) of vanuit de constitutie en dan bedoel ik niet alleen bang en angstig voor vuurwerkgeluiden maar ook voor allerlei andere onverwachte geluiden hebben een langdurige behandeling nodig, ruim voor de vuurwerkperiode. Er is een zogenaamde constitutie behandeling nodig wat diep werkt en wat allerhande negatieve uitdrukkingen van de constitutie vermindert of wegneemt.

Hiervoor is een diepgaande anamnese met behandelplan nodig.

Katten die specifiek en in toenemende mate bang zijn voor vuurwerk kunnen de zogenaamde “vuurwerkmiddelen” ingezet worden. Hiermee kan een paar dagen voor kerst gestart worden en richting oud en nieuw wordt de behandeling geïntensifieerd. Hierdoor kan je kat beter omgaan met de ellende die vuurwerk veroorzaakt. Ook neemt het herstelvermogen na toch een keer flink schrikken toe.

Deze middelen kunnen ook preventief worden gegeven als je kat (nog) niet bang is voor vuurwerk.

Naast homeopathie kun je o.a. nog denken aan:

–          Voldoende schuil- en verstopplekken overal in huis.

–          Reageer niet overdreven. Je kat krijgt daardoor bevestigd dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Dat betekent niet dat je het dier moet negeren, behandel hem zoals je dat normaal ook doet.

–          Zet de hele dag en avond  de radio aan als er flink geknald wordt.

–          Gebruik de Relaxocat.

–          Zorg voor voldoende afleiding: speel meer met je kat als hij/zij wil.

–          Om 00.00 sluit je gordijnen en doe je alle lichten aan.

–          Houdt je kat rondom en in de vuurwerkperiode binnen: sluit ramen en de kattenluikjes.

–          Zorgt ervoor dat je kat gechipt is zodat ze weten wie de eigenaar is mocht de kat toch ontsnappen.

Als laatste wil ik wijzen op www.vuurwerkmanifest.nl, dit collectief streeft o.a. naar een verbod op consumentenvuurwerk. Hoe meer mensen dit ondertekenen hoe groter de kans dat er in de toekomst iets verandert t.a.v. vuurwerkgebruik.

 Frank Gerards

Kattengedragstherapeut en homeopaat voor dieren

www.allaboutcats.nl