• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Franks Blog

Ik ben zowel honden- als kattenmens, maar ik heb toch net iets meer met katten.

Waarom? Misschien omdat katten meestal vrij rustig zijn (ik ben meestal ook vrij rustig) maar wel kunnen reageren als het echt nodig is (kan ik ook als ik me oneerlijk behandeld voel). Precies waarom weet ik het ook niet, maar bijna niets is prettig dan een spinnende kat op je schoot of borst. Zo eentje die zich helemaal laat gaan: luid spinnend en soms kwijlend van genot. Super is dat. Of nog beter: twee of drie spinnende katten in je buurt.

Dat spinnen is sowieso intrigerend, want waarom doet een kat dat?

Mensen lachen als ze nerveus zijn, als ze iets willen of als ze gelukkig zijn, dus misschien heeft spinnen wel eenzelfde kalmerende werking op katten. Katten spinnen waarschijnlijk om met ons te communiceren,  het kan zelfhelend werken en ze doen het wanneer ze bang zijn of pijn hebben.

Dat (mogelijk) zelfhelende aspect vind ik erg intrigerend.

Wetenschappers zoals Elizabeth von Muggenthaler, een bio-akoestisch onderzoeker, geloven dat katten ook spinnen om zichzelf te helen. Ze zegt dat frequenties tussen 24 en 140 trillingen per minuut therapeutisch zijn voor botgroei, pijnbestrijding en wondgenezing. Ze nam een verscheidenheid van spingeluiden op, waaronder die van huiskatten, ocelots, cheeta’s en poema’s. Ze ontdekte dat de spingeluiden allemaal in het gebied vielen voor anabole botgroei.

In een interview vertelt de onderzoeker over een studie met maar liefst 52.000 dieren waaruit naar voren komt dat kreupelheid bijvoorbeeld maar bij een zéér klein percentage van katten voorkomt (0.26%) in vergelijking tot honden (3,6%). Ook arthritis en longtumoren zijn een zeldzaamheid. En wat te denken van katten die ondanks een val van grote hoogte (soms 5 – 7 verdiepingen hoog) zo goed en relatief snel herstellen? In de studie die zij aanhaalt, overleefde maar liefst 90% van de katten een duizelingwekkend hoge val.

In eerste instantie is deze helende werking gericht op de kat zelf, maar steeds meer onderzoekers zien ook het positieve effect op mensen. Het spinnen van een kat zorgt volgens verschillende studies voor stressvermindering, een daling van de bloeddruk en het herstel van spieren en botten. Uit een 10 jaar durende studie van de Universiteit van Minessota bljkt dat de eigenaren van katten tot wel 40% minder kans maakten op een hartinfarct dan personen zonder kat. Het fijne kalmerende spinnende geluid van katten kan hierbij een rol spelen.

Katten worden geregeld ingezet in verpleeghuizen en zelfs ziekenhuizen om de patiënten te laten genieten én profiteren van een flinke dosis kattengespin en liefde!

Dus … om gezond te blijven is het adopteren van een kat een prima idee!

Frank Gerards

Kattengedragstherapeut / Homeopaat voor katten www.allaboutcats.nl