• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Franks Blog

Als homeopaat voor dieren schrijf je homeopathische middelen voor op het totaalbeeld van het dier, niet alleen maar op één of enkele symptomen.Belangrijk hierbij is de ontstaansgeschiedenis, dus onder welke omstandigheden zijn de klachten ontstaan. Dat bepaalt voor een behoorlijk gedeelte de middel keuze. Bepaalde klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een castratie of door ontstekingsgevoeligheid vanuit erfelijkheid. Sommige facetten uit de ontstaansgeschiedenis kunnen ook klachtonderhoudend zijn zoals bijvoorbeeld leefomstandigheden of voeding. Als een kat huidklachten ontwikkelt als gevolg van een niet katvriendelijk ingericht huis dan zijn de leefomstandigheden klachtonderhoudend te noemen. Verandert er niets aan de leefomstandigheden dan zullen de klachten grotendeels blijven bestaan ondanks een passende homeopathische behandeling. Voeding neemt in mijn ogen een bijzondere rol in als klachtonderhoudende omstandigheid. Als een kat namelijk problemen heeft met zijn voeding of bestanddelen daarvan maar dit wel dagelijks eet en als gevolg daarvan bijvoorbeeld hyperactief is, diarree of huidklachten heeft dan kan de voeding blokkerend werken op de homeopathische behandeling.

In mijn ogen is diersoortspecifiek voeren het beste voor een dier. Een kat is een 100% carnivoor, d.w.z. dat een kat leeft op vlees, bot en orgaan van prooidieren. Daar gedijt de kat het beste op, prooidieren leveren alles wat een kat nodig heeft. Tegenwoordig krijgen katten echter heel veel niet diersoortspecifiek voer te eten zoals brokken. Om brokken te “bakken” zijn koolhydraten nodig, en dat is juist het onderdeel van voeding waar een kat gezien vanuit het wezen kat (100% obligate carnivoor) niets mee kan. Ga je een kat heel erg veel koolhydraten voeren dan kunnen daardoor dus klachten ontstaan maar zeker ook door in stand gehouden worden.

Als homeopaat kijk ik dus naar de kat zelf maar ook naar de leefomstandigheden, waarbij voeding een belangrijke rol speelt. De homeopathische behandeling heeft de grootste kans van slagen als de kat zijn natuurlijke voeding te eten krijgt en in zijn natuurlijk behoeftes wordt voorzien zoals juiste aantal kattenbakken, hoge ligplekken en krabmogelijkheden!

Frank Gerards Kattengedragstherapeut & homeopaat voor katten www.allaboutcats.nl