• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Franks Blog

Als een katteneigenaar mij belt over het probleemgedrag van zijn/haar kat dan inventariseer ik aan de telefoon de ernst van de situatie en de wensen van de eigenaar. Regelmatig adviseer ik de eigenaar om eerst even langs de dierenarts te gaan om een medische oorzaak uit te sluiten. Bij sproeien en onzindelijkheid vraag ik altijd om de urine te laten onderzoeken   op blaasontsteking en/of blaasgruis/stenen.  Soms is er alleen een medische oorzaak voor het probleemgedrag, maar heel vaak wordt het medische probleem veroorzaakt en in stand gehouden door stress, angst of spanning bij de kat. Als kattengedragstherapeut kan ik bij dat laatste helpen, in samenwerking met de dierenarts. Want als je de (gedragsmatige) oorzaak niet weghaalt dan is de kans groot dat het medische probleem ook niet opgelost kan worden.

Als ik op consult geweest ben bij een katteneigenaar dan werk ik thuis de adviesbrief en het behandelplan uit. In het behandelplan staan de adviezen waarmee de eigenaar aan de slag kan, want het doel is altijd om het probleemgedrag op te lossen en het welzijn van de kat daarmee te verhogen. De adviezen zijn heel erg verschillend per casus en toegespitst op de individuele situatie.

Helaas gebeurt het wel eens dat ondanks de adviezen en dierenartsbezoek het probleemgedrag blijft bestaan. Op zo’n moment heb ik contact met de eigenaar om de adviezen bij te stellen of te overleggen over hoe nu verder.

Soms is de situatie zo heftig (bij agressie) of niet te handhaven (bij ernstige onzindelijkheid) dat herplaatsing de enige overgebleven optie is, helaas… Dat is natuurlijk het laatste wat je als eigenaar en als kattengedragstherapeut wil, maar in de meeste herplaatsingsgevallen heeft iedereen er uiteindelijk baat bij, hoe verdrietig het ook is. De kat wordt uit de stressvolle situatie gehaald, de eigenaar en de eventueel achtergebleven katten krijgen rust. Ik heb het nu een aantal keer meegemaakt dat de herplaatste kat op het nieuwe adres helemaal opfleurt en het probleemgedrag nooit meer heeft laten zien.

Herplaatsing is dus soms een verstandige keuze, daarom ben ik als kattengedragstherapeut erg blij met www.kattenherplaatsing.nl

Een organisatie die zich bezig houdt met het op een deskundige manier herplaatsen van katten.

Frank Gerards Kattengedragstherapeut en homeopaat voor katten www.allaboutcats.nl